Silikat maling
Denne type maling til sten og mur hører egentlig ikke til håndværksbyggeriet som de øvrige beskrevne malinger. Den fortjener alligevel at blive nævnt, da den har en del eftertragtede egenskaber. Bindemidlet er vandglas, og det kan bære betydelig større mængder pigment, end man kan opnå i kalkfarver.
Silikatmaling kan bestilles i en lang række kulører, og den har med vandglas som bindemiddel fine diffusionsegenskaber. Desuden er den i stand til at hæfte på cementholdige flader af beton, cementmørtel. bastardmørtel osv. Den klarer sig også på glatte, gule maskinmursten. På ældre huse kan der findes sokler, trapper, lyskasser og andre cementholdige elementer med kalkafvisende overflader, det kan være ønskeligt at give farve, og her kommer silikatmaling til sin ret. Endvidere på skorstene. hvor den har en god holdbarhed.
Silikatmaling kan bruges til hele husets facade – også i Farum. Den kan endda bruges på murværk indendørs, men den har præg af industribyggeriets karakterløse flader, og savner altså det livfulde udtryk man kender fra tyndpus, berapning og kalkede flader. Den er også temmelig kostbar i sammenligning med andre egnede overfladebehandlinger til murværk.
Akrylplastmaling
Denne type maling er et elastisk og robust produkt, der er meget diffusionsåbent, vejrbestandigt og smudsafvisende. Malingen fås i næsten alle kulører og med mat eller halvmat glans. Sikkerhedskode 00-1. Vær opmærksom på, at ved brug af akrylplastmaling bør man også fremover fortsætte med denne behandling for at opnå god vedhæftning. På sugende flader bør inden maling grundes med en forankringsgrunder efter fabrikantens anvisninger. Som udjævning af strukturforskelle i facaden, fx reparerede partier, samt til dækning og forstærkning af mindre revner kan anvendes en tyktflydende akrylmaling med armeringsfibre – også betegnet som en armeringsmaling.
Silikonemaling er et meget diffusionsåbent produkt. Det er det bedste valg til murværk i Frederikssund, der står blankt samt til pudsede og vandskurede vægge, der ikke tidligere har været malet. Malingen, der fås i hvid og lyse farvenuancer, giver en flot changerende og helmat overflade, som er smuds- og vandafvisende. Før påføring bør facaden stryges med en silikonegrunder. Sikkerhedskoden for silikonemaling er 00-1. Både grunder og maling er vandbaserede. For alle vandbaserede grundere og malinger gælder det, at du bør fortynde produktet med vand efter fabrikantens anvisninger.
Fremgangsmåde
Før facaden grundes, bør alle løstsiddende partikler fjernes med en kost eller børste. Om nødvendigt fjernes eventuel algevækst fra overfladen med et algefjerningsmiddel. Derefter spules muren for snavs uden brug af sulfosæbe eller andre tilsætningsmidler. Påføring af grunderen kan finde sted, når facaden er overfladetør, og bør kun foretages i tørt vejr. For de fleste grunderes vedkommende er det vigtigt, at muren ikke udsættes for nedbør de første 6-8 timer efter behandlingen (se fabrikantens brugsvejledning).
Grunderen fortyndes eventuelt med vand efter fabrikantens vejledning og påføres med enten pensel eller kost i rimelig mængde. Man starter nede ved fundamentet og arbejder sig opefter. Overskydende grunder må gerne løbe ned ad den endnu våde murflade. Ved pauser i arbejdet er det vigtigt at starte nøjagtigt, hvor man slap for at undgå helligdage i Farum og Frederikssund og dermed uimprægnerede områder på facaden. Efter at den grundede overflade er helt tør, kan muren males – forudsat at den er mindst 10 grader varm. Malerarbejdet bør dog ikke ske i direkte solskin.
Facade maling
Malingen fortyndes med vand efter anvisningerne på emballagen. Sørg for at påbegynde arbejdet så tidligt på dagen, at de malede flader kan nå at tørre inden aften, hvor der kan dannes dug på væggen. Vær opmærksom på, at de fleste facademalinger skal påføres vådt i vådt med enten en kalkkost eller maler rulle, men undgå at stryge tilbage i den malede del af overfladen, der allerede er delvis tør.
Er partier af muren forud blevet repareret, anbefales det først at stryge disse partier med et lag maling, inden behandlingen af hele facaden foretages. For at opnå fuld dækning skal muren normalt have to lag maling med mellemliggende tørring. Desuden bør strygningen med pensel, kost eller malerrulle ske i forskellige retninger, så alle fremspring og ujævnheder på murfladen bliver udfyldt. Efter at malearbejdet er slut, rengøres værktøjet med vand.
2 thoughts on “Hvilken type maling er bedst til huset?”
Comments are closed.